Två helt vanliga pensionärer brutalt ihjälslagna på sin egen gård i skogen. Är det ett rånmord eller något annat som ligger dolt bakom dubbelmordet. Morden i Brattås är en brottsutredning kantad av kritik och utredningstekniska misstag. 

Härnösand – en av Norrlands äldsta städer. Hit och till Brattås flyttade Tor Öberg i början av 70-talet efter att han köpt sin fars gård. Tor var en frånskild man med två vuxna döttrar, Inger och Barbro. Han hade ett särboförhållande med en kvinna som var boende inne i centrala Härnösand som hette Gerd Viklund. Deras förhållande hade pågått i över tjugo år.

Tor var en inbiten naturmänniska av stora mått – han älskade att vara i skog och mark, fiska, plocka bär och odla grönsaker. Detta var intressen som han också delade med Gerd. Tor tillhörde den gamla skolan där kroppsarbete skulle vara en naturlig del av vardagen. Oavsett om det fanns maskiner och verktyg till hands gjorde han gärna arbetet för hand om det gick.

De båda älskade också att dansa – Tor var en riktigt duktig danskavaljer och visste hur man tog sig runt på dansgolvet. Resa och uppleva platser var även det en passion de båda delade. De hade precis kommit tillbaka till Sverige från en resa till St Petersburg. Resan gjorde paret för att fira Tors födelsedag som nyss fyllt 70 år. Gerd som tyckte om att cykla brukade ofta under somrarna trampa ut till sina barndomstrakter.

Hennes pappa hade varit jordbrukare och mamman hemmafru. Gerd hade gått i pension tidigare än hon planerat. Hon arbetade som kontorist på regementet KA5 i Härnösand. Men när KA5 lades ned valde hon att gå i pension. Sin lediga tid ägnade hon åt att umgås med Tor, träffa barn och barnbarn, väva samt släktforska. Hon spenderade mycket tid åt att forska i sin släkts historia.

Pensionerad

Tor hade också gått i pension. Han hade arbetat många år inom det gamla forna Televerket. Börjat sin karriär som vanlig reparatör men några år innan pensionen arbetade han som arbetsledare. Att jaga vilt var också en sysselsättning han värdesatte. Han förvarade vapen hemma på gården, men alltid inlåsta i vapenskåp och familjealbumen innehöll bilder på Tor där han fällt både älgar och annat vilt.

 

Tisdag 31 Maj 2005

Strax före klockan elva på förmiddagen ringer telefonen i boningshuset hemma på Tors gård i Brattås. Gerd som befinner sig i huset lyfter på luren. Det är Tors dotter Barbro som ringer. Till Barbros förvåning är det pappas särbo som svarar. Gerd brukar aldrig befinna sig på gården på tisdagar. Hon brukar regelbundet vara barnvakt åt sina barnbarn på tisdagar. Men denna dagen var barnbarnen och deras far sjuka. Detta ledde till att Gerd istället överraskade Tor med att tidigt på morgonen cykla till gården och spendera dagen där. Gerd som är i full färd med att putsa fönstren i huset när telefonen ringer talar om för dottern att Tor är ute på vedbacken och klyver ved.

Barbro som egentligen väntade sig att pappa Tor skulle svara i telefonen förstår att det är bättre att ringa tillbaka senare under dagen. Barbro och Gerd avslutar samtalet. Tisdagen löper långsamt mot kvällning och telefonen ringer åter igen i boningshuset. Signal efter signal ljuder utan att någon svarar. Det är dottern Barbro som gör ett nytt försök att få tag i sin far. Överraskad och förvånad att ingen svarar lägger hon på luren. En lätt oroskänsla sätter sig i maggropen som Barbro inte lyckas skaka av sig. Hon bestämmer sig dock för att göra ett nytt försök dagen därpå.

Onsdag 1 Juni

Morgonen gryr till en ny vårdag och telefonen ljuder åter igen i boningshuset på gården. Ingen svarar. Barbro gör åtskilliga försök under onsdagen för att få tag i någon av Tor eller Gerd. Men utan resultat. Onsdagen övergår till att istället bli torsdag 2 Juni och Barbro gör åter flera försök att komma fram på telefon. Men ingen svarar. Oroskänslan i magen byts nu istället ut till att ana oråd om att något verkligen har hänt. Barbro bestämmer direkt för att köra ned till sin pappas gård och se vad som pågår.

Barbro passerar det sista vägkrönet och ser nu gården på avstånd. Den ligger vackert belägen bortom en stor äng omgiven av ett tätare skogsparti. Gården består av två röda fastigheter, ett boningshus och en ladugård. Ladugården har under många år använts som verkstad. Från den trafikerade Solumsvägen som passerar ägorna löper sedan en tvåhundra meter lång grusuppfart upp till gårdsplanen. På långt avstånd ser Barbro sin fars bil, den står parkerad i ladugårdens carport. En lugnande känsla omsluter den oroande knuten i magen. -Pappa är hemma, tänker hon rogivande.

Överfull av post

Vid grusinfarten stannar hon vid gårdens brevlåda för att ta med eventuell post. Till sin förvåning är brevlådan helt överfull av post. Ingen har tömt lådan på flera dagar. Det rogivande lugnet som nyss gjorde knuten i magen lättare ersätts nu istället av en stor klump i halsen. Tillbaka i bilen ringer Barbro snabbt upp sin syster Inger för att tala om vad som pågår och vad hon sett vid gården. Hon ger också Inger instruktioner att ringa 112 om hon inte ringer tillbaka till henne inom tio minuter. Väl uppe på gårdsplanen ser Barbro sig omkring innan hon kliver ur bilen. Allt är tillsynes lugnt på gården, pappas bil står i carporten och Ingers cykel står parkerad vid verandan till boninghuset.

Bostaden är genomsökt

Barbro öppnar ytterdörren och kliver in i huset, dörren är olåst. Hon ropar i hopp om att någon skall besvara henne. Men bottenvåningen är tom. Halvvägs upp för trappan till övervåningen ropar Barbro igen, inget svar. Övervåningen är också tom. I ett av sovrummen lägger hon märke till att vissa lådor och skåpdörrar står på glänt. Tillbaka på bottenvåningen observerar hon samma sak.

Skåpsdörrar och lådor står på glänt i vardagsrummet, i köket och i badrummet står en garderobsdörr halvt öppen. Barbro beger sig ut på gårdsplanen för att ta sig vidare in i ladugården. Hon gör skyndsamma iakttagelser samtidigt som hon raskt går mot ladugården. Det ser ut som att hennes far har klyft färdigt veden. Varken motorsåg, yxa eller andra föremål ligger framme. Tor brukade alltid ha redskap och verktyg ute på gården när han arbetade med något.

Barbro öppnar ladugårdsdörren som leder in till verkstaden. Det första hon möts av på tröskeln till ladugården är vad hon upplever som röd färg. Förbryllad över rödfärgen grubblar Barbro snabbt vidare på varför hennes far plötsligt börjat måla i ladugården utan att nämna detta.

Efter att de första intrycken fått sjunka in inser hon snabbt att det inte är färg på golvet. Det är blod. Ett långt rött släpspår av blod går från dörren och vidare in i ladugården. Barbro går försiktigt in och får där syn på Gerds kropp. Kroppen ligger på ladugårdsgolvet i en ymnig blodansamling och har en trenchcoat-jacka lagd över huvudet.

I bestörtning och chock tar sig Barbro ut ur ladan för att ringa 112. Men i chockens förvirring klarar hon inte av att använda sin mobiltelefon. Hon skyndar sig istället in i boningshuset och larmar 112 från den fasta telefonen.

Utredningen

Barbro lyckas larma polisen strax efter klockan två på eftermiddagen den 2 juni. Första polispatrull på plats ankommer till gården inom femton minuter. Inledande åtgärd blir att utföra en okulär kontroll av Gerd som påträffats död i ladugården. Samtidigt som tekniker, utredare och sjukvårdspersonal kallas till platsen söker patrullen vidare av egendomen. Främst i att försöka finna Barbros pappa Tor som är försvunnen.

Inne i boningshuset får polispatrullen intrycket av att någon eller några genomsökt huset efter något. Tekniker kommer till platsen och påbörjar sitt arbete både i ladan och i boningshuset. Men Tor är fortfarande försvunnen. Resurser sätts in för att försöka finna honom. Att Tor saknas medför att utredningen inledningsvis fokuserar på honom som den enda misstänkta gärningsmannen.

Polisen hittar Tor

Efter ett par timmar på brottsplatsen lämnar utredarna gården för att bege sig till polishuset och strukturera utredningen. Tekniker och annan polispersonal arbetar vidare på gården. Mer än tre timmar efter det att teknikerna påbörjat sitt arbete får spaningsledaren samtal om att teknikerna nu även hittat Tors kropp i ladugården. Han återfanns två meter från där Gerd låg död.

Mördaren/mördarna hade ansträngt sig ordentligt för att dölja kroppen genom att lägga en ansenlig mängd kläder, oljerockar, tyger och filtar över kroppen. Med hjälp av den inledande tekniska undersökningen kan utredarna fastslå att kropparna legat i ladugården ett par dygn innan de hittas. Tekniska detaljer visar också en bild av att dubbelmordet inleddes med att Tor dödades inne i ladugården.

Gerd dödades ute på gården och har därefter släpats tillbaka in i ladugården genom att mördaren draget kroppen i benen. En stor blodansamling hittas i gräset utanför verandan till boningshuset. Från blodansamlingen i gräset går släpspår av torkat blod fram till ladugårdsdörren och därefter vidare in i ladugården. Troligtvis har Gerd överrumplat mördaren/mördarna i ladugården och sedan flytt tillbaka ut mot gårdsplanen.

En möjlighet är att Gerd försökt att ta till flykt från gården med hjälp av sin cykel som stod uppställd vid verandan till boningshuset. Det är också intill cykeln som hon dödas. Vid överfallet tappar Gerd en av sina skor och glasögon. Dessa blir liggande i gräset utanför huset. I ett raskt försök att dölja vad som inträffat utanför boningshuset slänger eller sparkar mördaren/mördarna skon och glasögonen in under den gräsbevuxna verandan.

I samband med att media börjar rapportera om dubbelmordet strömmar även tipsen in till polisen. Intressanta tips gällde iakttagelser kring själva gården. Ett vittne hade sett Tor hämta posten vid klockan tio på förmiddagen den 31 maj. Två intressanta detaljer i denna iakttagelsen är att Tor var iklädd vanliga vardagskläder samt att han körde sin bil. Bilen stod på infarten med fronten mot gården.

Har Tor utfört ett ärende

Enligt familjen använde Tor aldrig bilen för att hämta posten. Dessutom var Tor alltid klädd i arbetskläder när han var hemma vid gården. Vardagskläder använde han enbart om det väntades besök eller att han skulle åka iväg. Att Tor hämtade posten på morgonkvisten tillsammans med bilen får utredarna att misstänka att Tor gjort ett ärende. Resurser som polisen lagt på att undersöka var Tor kan ha åkt någonstans har inte gett något resultat. Men utredarna är förvissade om att mordet har med ärendet att göra.

Flera tips gällde också ett femtontal olika personbilar som varit synliga i området kring Brattås och Solumshamn. Ett av tipsen som lämnades var dock extra intressant. Det gällde en röd personbil som stått parkerad på gårdsplanen uppe vid gården runt klockan nio på tisdagsmorgonen den 31 maj. Flera vittnen har därefter oberoende av varandra även lämnat vittnesuppgifter om en röd kombibil som stått parkerad på infarten till gården mellan klockan två och fyra på tisdagseftermiddagen den 31 maj.

Tidigt i utredningen får polisen svårigheter att hitta ett hållbart motiv till dådet. Inledningsvis misstänker utredarna rånmord. Men rånteorin får problem direkt då teknikerna finner Tors plånbok i bakfickan på ett par ihopvikta byxor i sovrummet. Plånboken innehåller ungefär tiotusen svenska kronor. Inga rånare eller tjuvar lämnar en plånbok med tiotusen kronor. Den teknisk undersökningen tyder också på att boningshuset blev genomsökt av en eller flera personer på ett sätt som starkt utmärker sig från det normala.

Tillvägagångssättet ger istället intrycket av att det är något annat än pengar som eftersöks. Tekniker säkrar även spår från två olika skor som rört sig i fastigheterna. Ett par Reebok-skor med storlek 44-45 samt ett par Victory i storlek 38. Skoavtryck från Victory skorna hittas även på vinden i boningshuset. I ladugården säkrar teknikerna ett DNA-spår som polisen direkt bedömer är avsatt av gärningsmannen. DNA-spåret blir således utredarnas hetaste spår i jakten på mördaren.

Två dagar efter att polisen öppnat mordutredningen utför en hundförare ett sök i omgivningarna kring gården. Detta medför att en dokumentväska och en tygpåse innehållande ett dokumentarkiv hittas i skogen. Fyndet görs ungefär hundra meter från gården upp för en brant slänt. Granskning av fyndet visar att dokumentarkivet innehåller gamla lagfarter, skattsedlar och deklarationer.

Uttagsförsök med Bankkort

I tygväskan finns även Gerds plånbok, i plånboken saknas ett bankomatkort. Bankomatkortet återfinns senare spärrat i en bankomat. Den aktuella bankomaten som användes låg vid polishuset i Härnösand. Förövrigt den enda bankomaten i staden som vid tiden saknade videoövervakning. Uttagsförsöket vid bankomaten utförs mellan tolv till sexton timmar efter mordet natten mot onsdag vid 03.30 tiden.

Utredningen av dubbelmordet har spretat åt alla möjliga håll redan från början. Den handfasta motivbilden utredarna desperat sökte hittades aldrig. Efter kartläggning av Tors ekonomiska aktiviteter, både virkesaffärer från fälld skog till andra ekonomiska förehavanden kom inte utredarna vidare. Vänner och familj är kartlagda och har utretts i hopp om att finna möjliga motiv. Men inte heller där leds utredningen vidare i någon riktning. Tor hade vid tiden för dådet en del grannkonflikter.

Han ansåg att grannarna vid södra sundet missbrukat strandskyddet och byggt bebyggelse vid vattnet. Marken vid vattnet ägdes tidigare av Tors far, men såldes på 60 och 70-talet. Tor var under 2004 i kontakt med lantmäteriet för att reda ut vilka lagliga möjligheter det fanns för honom att vidta mot sina grannar. Efter att utredarna undersökt och kontrollerat även detta spår kör utredningen fast igen.

Ny genomgång av telefontrafik

Med hjälp av DNA-spåret som säkrades på brottsplatsen startar polisen upp DNA-topsning av samtliga personer som berör utredningen. Idag tretton år efter dubbelmordet har över sjuhundra personer topsats utan resultat. Telefonlistor från mobiltrafik i området kring Brattås vid tiden för dådet har också kontrollerats. Dessutom utfördes en ny genomgång av telefontrafiken av länskriminalpolisen med ny datorteknik 2013.

Då undersöktes möjligheten att koppla samman in och -utgående samtal tillsammans med uppkopplade enheter på de olika basstationerna. Polisen utförde tidigt efter morden dykningar i området kring Brattås för att försöka finna mordvapnet. Utredarna letar efter ett trubbigt och yxliknande föremål som användes när paret slogs ihjäl på gården. Nya dykningar i omgivningarna genomfördes 2013 men utan resultat.

Trots att utredningen omfattar över 15.000 sidor utredningsmaterial, över 1000 förhör har hållits och över 700 personer har topsats finns idag ingen misstänkt för dubbelmordet i Brattås.

Dåligt skött utredning

Brattåsutredningen har genom åren fått hård kritik för att vara misskött under den första tiden. Det har varit en utredning där förundersökningsledaren undanhållit information om fallet för sina egna utredare. De ansvariga för utredningen frångick de rutinmässiga arbetssättet och följde inte manualen som finns till hands – (PUG) polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott.

Manualen beskriver alla åtgärder som ska genomföras från det att brottet kommer till polisens kännedom och ända fram till åtal. Huruvida detta beror på en intern prestigestrid mellan poliser i utredningskedjan eller om det beror på förutfattade antaganden om brottet på förhand kommer troligtvis att förbli oklart. 

Tips har inte registrerats

Bland annat har tips inte registrerats på ett korrekt sätt, bevisföring som inte har katalogiserats samt ytor på gården som inledningsvis inte teknikerna undersökt. Vid flera tillfällen har teknikerna även missat viktiga detaljer som långt senare kommit till kännedom.

Kritik mot utredningen har även varit riktad mot att det har lagts för stor vikt vid DNA-spåret som säkrades. Spanings och -utredningsarbete har fått stå tillbaka för att istället fokusera på en eventuell DNA-träff någon gång i framtiden. Även själva DNA-spåret och dess dignitet till att binda en misstänkt till gärningen har ifrågasatts.

Vid årsskiftet 2015-2016 avslutade polisen att arbeta aktivt med utredningen och ärendet har klassificerats som ett coldcase-fall. Fallet lever vidare men är lagd i frysfacket i väntan på nya resurser och att tips skall komma in.

 

 

Har Du tips eller vet något om dubbelmordet, kontakta polisen på 114 14.