Uppdatering Torsdag 23/2-2023
Regionpolischefen Mats Löfving har avlidit, han blev 61 år gammal. Polisen meddelar att SOS fick in ett larm vid 19-tiden på onsdagskvällen 22/2. Larmet gällde person skadad inomhus. Det var Mats Löfving som larmet gällde. Hans liv gick inte att rädda. Just nu pågår en dödsfallsutredning. Tekniker är på plats för att göra en undersökning och informationsinhämtning för att säkerställa händelseförloppet.
Efter alla turer med skandaler och tystnadskultur inom svensk polis behövs nu en nystart för myndigheten.
Runar Viksten som utrett vad som hänt inom toppskiktet på den svenska polismyndigheten meddelar att rikspolischefen bör se över Mats Löfvings framtid. Viksten presenterade idag (onsdag 22 februari) resultatet av utredningen och samtidigt påpekade han några förslag av de åtgärder som han anser bör utföras.
Utredningen
Viksten anser inte att det förekommit jäv vid tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef på NOA. Hon har haft rätt kvalifikationer och tillsättningen utfördes före det att förhållandet mellan Staaf och Löfving inleddes. Men vilka kvalifikationer Staaf verkligen har finns det ingen dokumentation på från utredningen. Löfving själv nekar till att det överhuvudtaget funnits ett förhållande.
Rikspolischefen Anders Thornberg fick veta att Staaf och Löfving hade ett förhållande 2021. Då fick Löfving svara på några frågor och nekade till att de hade ett förhållande. Med detta startades aldrig någon riktig utredningen om vad som egentligen föregick. I efterhand ser det mer ut som om att saken skulle tystas ned.
Runar Viksten har också tittat på beslutet att ge Staaf tjänstevapen och höja hennes lön. Här ser inte Viksten något fel i Lögfvings handlande. Enligt Viksten har Staaf under upprepade tillfällen varit i yttre tjänst och då anses det befogat att ge henne tjänstevapen. Med detta anses också löneförhöjningen vara befogad eftersom Staaf fått förändrade arbetsuppgifter. Men vilka uppdrag Linda Staaf haft i yttre tjänst finns inte heller dokumenterat.
Enligt Viksten har jävsituation uppstått när Löfving tog besluten. Eftersom det fanns ett förhållande uppstår då en jävsituation. Vid fyra tillfällen har Löfving haft jävsituation där han inte borde varit den som taget besluten.
Här anser Viksten att rikspolischefen bör se över Löfvings framtid hos polisen. En hög chef som bryter mot grundlags fasta principer är allvarligt.
Att rikspolischefen Anders Thornberg inte agerat tidigare ser Viksten inget fel på. Thornberg fick veta om förhållandet först 2021. Det finns inget ifrågasättande när det gäller Anders Thornberg, menar utredaren Runar Viksten.
Hur ligger det till egentligen
Huruvida Thornberg vetat om förhållandet länge eller inte råder det delade meningar kring. Thornbergs närmaste kollegor har vetat om förhållandet i flera år. Många skandaler har inträffat under Thornbergs styre. Allt från skandalerna med polisens förberedelser vid påskkravallerna till passkaos och misslyckandet med att bekämpa gängbrottsligheten. Naiviteten har varit total!
Bortförklaringarna har blivit ganska många under åren från Thornberg.
Rikspolischefen talar
Thornberg fick frågan om Löfving talat osanningar när han tidigare frågat honom om hans förhållande till Staaf. -Om det är så som utredaren säger så har han kommit med osanningar till mig, svarade Thornberg.
Anders Thornbergs förordnande går ut nästa år som rikspolischef. Men det kanske vore på sin plats att svensk polis får en nystart med en ny rikspolischef så snart som möjligt. Inte bara p.g.a. skandalen med Staaf och Löfving.
Källa: Pressträff Polisen
Publicerad 2023-02-22