SOM-Institutet har släppt sin årliga förtroendebarometer för 2022 där svenskarnas förtroende för polismyndigheten mäts.

Undersökningen visar och kartlägger allmänhetens attityder och förtroende för både media och svenska institutioner. En av de viktigaste samhällsfrågorna under 2022 har varit brottsligheten med tanke på hur gängkriminaliteten växer i Sverige. Polisen hamnar överst på listan över institutioner som svenskarna har högst förtroende för. Tätt efter kommer sjukvården och på tredje plats kommer universitet och högskolor.

SOM-undersökningen utfördes under perioden september till sista december 2022. Majoriteten av svaren som kom in från undersökningen mottogs perioden september-oktober. Den 7 mars 2023 presenterades resultatet för undersökningen utförd av mätföretaget Kantar Public. Allmänhetens förtroende för polisen hamnade på 67% för år 2022.

Då skall man ha i åtanke att polisens skandal med påskkravallerna inte kommit ut med sin utredning. Inte heller hade polismyndighetens skandal med tystnadskulturen och Linda Staaf och Löfvings förhållande kommit fram till fullo. Hur mycket turerna med återkommande skandaler inom myndigheten påverkar förtroendet återstår att se vid nästa förtroendeundersökning som gäller för året 2023.

 

 

Källa: Förtroendebarometern

Publicerad 2023-03-29