Höstmörkret har intågat och med detta också inbrottstjuvar. Ett nedsläckt hus efter skymning är för tjuven nästan alltid en tydlig indikation på att ingen är hemma.

Skydda dig mot inbrott
Ge tjuven en tydlig känsla för att någon är hemma. Använda timer till lampor som gör att de tänds och släcks på olika tider. Eller varför inte anamma den nya tekniken där du kan styra bostadsbelysning via din smartphone. Reser du bort, be då en granne att parkerar sin bil på din garageuppfart, hjälpa till att skotta snö, trampar spår i snön kring bostaden, grannen kan också kasta sina sopor i din soptunna.

Grannsamverkan har stor betydelse när det gäller att motverka inbrott, det minskar faktiskt risken med en fjärdedel. I länkarna nedan kan du läsa mer ingående om hur polis och andra samhällsaktörer jobbar med grannsamverkan och vem inom polisen som arbetar med grannsamverkan i området du bor.

Ny teknik som avskräcker – Märk-DNA
En ganska ny teknik är att nyttja märk-DNA. Syntetiskt framställd vätska med en unik DNA-profil som går att pensla, som att pensla nagellack, på alla dina värdefulla ägodelar. Vätskan är helt osynlig och kan endast ses i UV-ljus. Polisen söker efter märk-DNA på föremål och kan då lättare lokalisera den rätta ägaren.

Läs mer om Märk-DNA här! (Ny flik öppnas)

 

 

Publicerad: 2017-09-30