Har tidigare taget upp den ökande trenden i Sverige med stulna katalysatorer från personbilar.

Under årets (2023) första tre veckor har över ett 20-talet stölder av katalysatorer anmälts. Stölderna är organiserade och bevis tyder på att det gjorts förarbete för att finna bilar att stjäla ifrån. De modeller som sticker ut i detta fallet är bilar som Toyota Prius och ett urval av Volvomodeller. Fordonen är tillverkade på sena 90-talet men också några så sent som 2010. Några av bilägarna som drabbats av stölder tidigare har fått tillbaka sina fordon från verkstaden. Kort därefter har de åter igen fått sina katalysatorer stulna.

Kommunpolisen i Jämtland gör brottsundersökningar och samlar bevis för att sammanställa och se om ett mönster kan ses. Det är viktigt att kunna hitta kopplingar mellan brotten om det i framtiden hittas ligor som kan kopplas till brotten. Under sista veckan i januari 2023 greps en man misstänkt för katalysatorstöld. Mannen är nu häktad och utredning pågår.

Personer har också gripits av polisen i Boden. Det pågår nu en utredning för att se om det finns samband.

 

Varför stjäls katalysatorer?

Det tjuvarna vill åt är ädelmetaller. När tillverkarna av katalysatorer började minska mängden ädelmetaller i dem upphörde stölderna. Nu börjar stölderna åter igen ta fart. Trenden att stjäla katalysatorer är ett fenomen som varit ett stort problem under många år i amerikanska delstater. Brottstrenden har sedan några år tillbaka taget sig till Europa och även blossat upp i Sverige.

Äldre bilar är attraktiva att stjäla från då gamla katalysatorer innehåller betydligt högre mängd ädelmetaller än nyare katalysatorer. Enbart katalysatorn kan då vara mer värd än själva fordonet. Tillgreppen varierar från rena stölder till att bilar köps för en billig penning och därefter dumpas. I de senare fallet blir då säljaren kvar med problemet av ett obrukbart fordon samt bortforsling/bärgnings kostnader.

Det är därför viktigt att säljare av personbilar säkerställer att ägarbytet till bilen som säljs registreras.

 

Vad gör en katalysator?

Katalysatorn som sitter monterad på avgassystemet renar avgaserna. I katalysatorn finns ädelmetaller som rodium, palladium och platina. Priset på dessa ädelmetaller har de senaste åren skjutit i höjden. Detta medför att katalysatorer har blivit ett attraktivt stöldobjekt för att sedan säljas på svarta marknaden.

Även nyare personbilar drabbas av stöldligorna där stölderna ofta sker nattetid.

 

Källa: Polisen

 

Publicerad 2023-02-07