Om

ColdCases.Se – Nytt 2024

Vi har sedan hösten 2023 arbetat med att byta ut kostymen på webbplatsen. Nytt utseende och lite nya funktioner släppte vi i april 2024. Nya kriminalfall är också att vänta under sommaren och hösten 2024.

Webbplatsen ColdCases är under konstant uppbyggnad med kriminalfall varvat med kortare nyhetsnotiser och längre artiklar. Vill även passa på att tacka dig som läsare för att du tar dig tid att ta del av innehållet.

Är ColdCases ett företag?
Nej. ColdCases drivs i privat regi. Webbplatsen är ett privat projekt och är inte kopplat till någon myndighet, organisation eller något företag.

Vad är ColdCases?
Webbplats med fokus på att skildra utvalda svenska olösta kriminalfall som polisväsendet inte har löst. Fallen är utvalda för att förmedla en samlad bild av vad som hänt. ColdCases har för avsikt att fortlöpande skildra olösta och lösta kriminalfall.  I huvudsak ligger fokus på att ta upp mordfall som begåtts efter 1 juli 1985. Huvudtemat är fokus på olösta mordfall men också ett forum för kriminaltexter i syfte att underhålla och informera dig om nordiska kriminalfall.

Varför är året 1985 viktigt? 
Ett lagförslag drevs igenom 2010 för att avskaffa preskriptionstiden retroaktivt tjugofem år bakåt (om livstids fängelse finns i straffskalan och om gärningspersonen är 21 år när brottet begicks).

 

Skriver ColdCases om kriminalfall tidigare än 1985?
Ja. ColdCases värnar även för läsarintresset om gamla historiska kriminalfall.

Var hämtar ColdCases sin fakta?
ColdCases skriver och publicerar uppgifter och fakta som är offentlig och i vissa fall även intervjuer med utredare. I äldre mordfall hämtas fakta direkt från polisens FUP och även här kan förfrågningar och intervjuer med gamla utredare som varit involverade i de historiska kriminalfallen förekomma.

Även om strävan alltid finns att innehållet skall vara korrekt kan det alltid smyga in faktafel. Utredningar kan också vara pågående där nya detaljer kan finnas tillgänglig eller ändrats från tillfället för publicering. Offentliga uppgifter i en utredning kan ha utretts av polisen och med detta blivit avförda eller ändrade. Nya uppgifter i en utredning kan också ha gjorts offentliga av polisen och inte ännu blivit publicerade på ColdCases.

Innehåll och användning av textmaterial
Alla texter på ColdCases innehåller textidentifiering vid eventuell kopiering och inlämnande, te.x. till gymnasie eller högskole- och universitetsarbeten. Även omskrivningar med hjälp av AI (t.ex. ChatGPT) som utgår från ColdCases.Se originaltexter registreras och spåras för identifiering.

Detta gäller även otillåten återpublicering av vårt material på andra webbsidor eller i podcast.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?