Försvinnandet av lantbrukaren Sven Sjögren i oktober 1972 – En av de största och mest mytomspunna polisutredningar i Gotlands historia. Anmälan om Svens försvinnande skrivs den 16 oktober 1972. Spekulationer om hans försvinnande har varit många genom åren. Men Sven är efter nästan 50 år fortfarande försvunnen.

Sven Sjögren är född 1910 och uppvuxen på Gotland. Familjen var förmögen och ägde väldigt mycket mark i området kring Lummelunda. Senare i livet löste Sven ut sina syskon från ägorna i Lummelunda och han tar ensam över marken. Ägorna sträcker sig från myrarna i Martebo och ned till havet vid Lummelunda. Sven levde ett lugnt och stillsamt liv vid sin gård, han var inte särskilt förtjust i alkohol. Han kunde dock ta sig en och annan starkdryck vid särskilda tillfällen och högtider. Många av de som visste vem Sven var ansåg honom vara något av en enstöring.

De öbor som kom Sven lite närmare in på livet och lärde känna honom vittnade om en karl som gick att lita på. Han gjorde alltid som han sagt. Han var uppvuxen på Gotland tillsammans med fyra syskon. När han fyllde 62 år fanns enbart en bror och en syster kvar i livet. De var bosatta uppe i Stockholm. Sven fick aldrig några egna barn men han uppskattade att spendera sin tid med sina katter och höns på gården.

Klockan nio på måndagen den 16 oktober 1972 ringer telefonen på polisstationen i Visby. Samtalet kommer från systersonen till Sven Sjögren. Systersonen är också boende på Gotland. Han talar om för polismannen att Sven Sjögren i Lummelunda inte setts till på över en vecka. Systersonen säger också att en granne till Sven har talat om för honom att Sven troligtvis har åkt till fastlandet och sedan vidare upp Stockholm.

Sven hade tydligen haft en gammal skuld som han behövde betala tillbaka till ett företag. Men systersonen säger att han talat med brodern till Sven som heter Nils. Han är boende i Stockholm och kontaktade det aktuella företaget. Ansvarig chef informerade Nils att Sven mycket riktigt har en innestående skuld. Men de har inte sett till Sven på flera månader. Brodern anar direkt oråd och beslutar sig omedelbart att försöka ta sig ned till Gotland samma dag med flyg.

Polismannen som talar med systersonen tar en ny blankett och skriver på skrivmaskinen en anmälan om försvunnen person. Polisen kommer överens med systersonen att de skall möta upp brodern på flygplatsen och därefter åka till Svens bostad. Flyget med Nils landar på Visby flygplats under måndag eftermiddag. Där möter två polismän från spaningsroteln upp och de tre kör vidare upp mot Lummelunda.

Sven Sjögrens bostad

Bilen med trion svänger in och stannar på gårdsplanen utanför Svens bostad. Det är stilla och tyst kring huset. Ingen syns till och polismännen kan inte se något som verkar misstänksamt. Bostaden är dessutom låst. En av poliserna beslutar att försöka dyrka upp låset med hjälp av en ståltråd och en smula skicklighet.

De öppnar ytterdörren och möts av ett extremt rörigt hus. Betydligt mer oreda och smuts än den klassiska bilden av en ungkarlslya. Huset är fullständigt fullproppat av skräp och bråte. Ingen har eldat i den öppna spisen vilket medförde att huset var nedkylt och fyllt av en fuktig kall odör. Men någon Sven kan de inte hitta i huset.

Visbypolisen börjar nysta i vad som kan vara orsaken till Svens försvinnande. De talar med flertalet personer som under åren haft en bekantskap med Sven. Särskilt de som haft kontakt med honom strax innan försvinnandet. De gräver också i Svens ekonomiska förehavanden i hopp om att finna något. Han var inte någon förmögen herre men han ägde stora ytor mark som på pappret var värda väldigt mycket pengar. Enligt uppgifter till polisen hade han det väldigt knapert. Sven hade vid flera tillfällen varit tvungen att låna pengar av bekanta för att kunna köpa mat och läsk.

Polisen upptäcker att han under åren haft flera spekulanter som viljat köpa mark. Två av dessa är nära grannar till Sven. Men han hade retoriskt avvisat och nekat dessa två att någonsin få köpa mark av honom. Utredarna börjar misstänka att det kan finnas en grannsämja och beslutar sig för att undersöka detta spår närmare.

Spekulanterna som visat stort intresse för marken bestod av en rik och förmögen garvarfamilj och en direktör till en stor minkfarm. Minkfarmen var belägen i Salthamn. Uppgifter som utredarna får fram påvisar att direktören till minkfarmen nyligen fått förvärvstillstånd av stora delar av Svens mark. När polisen förhört den närmaste kretsen till Sven hade alla samstämmigt vittnat om att han aldrig någonsin under några omständigheter skulle sälja mark till direktören.

Kontrollerar passagerarlistor

När utredarna får uppgifter om att direktören använt en mellanhand, en så kallad bulvan för att köpa Svens mark. Börjar polisen fatta misstankar om att bulvanen kan vara inblandade i Sven Sjögrens försvinnande. Utredarna tror att den påstådda Stockholmsresan som Sven skulle gjort är påhittad. Polisen kontrollerar passagerarlistor av Gotlandsfärjor och flyget men ingen Sven Sjögren hittas registrerad. Under vidare förhör med bulvanen blir det mer och mer tydligt för utredarna att det kan vara bulvanen som är källan till ryktesspridningen om Svens Stockholmsresa.

Bulvanen förekom sedan tidigare i polisens brottsregister och var dessutom beordrad att inställa sig för att avtjäna ett utdömt fängelsestraff. Bulvanen var inkallad bara en vecka efter att Sven blev anmäld försvunnen. Bulvanen blir nu huvudmisstänkt för Sven Sjögrens försvinnande.

När polisen kontrollerar vapenregistret framkommer det att Sven Sjögren äger ett dubbelpipigt hagelgevär. Det uppdagas vid förhör med bulvanen att han har Svens vapen hemma hos sig.

Torsdagen den 26 oktober genomför polisen en husrannsakan i Sven Sjögrens bostad. Utredarna försöker hitta ledtrådar till försvinnandet och eventuella bevis. Kriminaltekniker söker systematiskt igenom bostaden och finner i köket en stor mjölkkanna i plåt. I kannan finns en stor mängd surnad mjölk. De påträffar även två dricksglas på köksbordet som tages i beslag för att kontrollera fingeravtryck. I vardagsrummet på bordet hittar tekniker två dricksglas, en tom flaska öl och en mindre tillbringare med gammal surnad mjölk. Det står även en oöppnad läskflaska blodapelsin.

Vid sidan om bordet i vardagsrummet finns en kakelugn. På kakelugnen påträffas och säkras två handflatesavtryck. Tekniker hittar även en plastmapp liggandes på en byrå i vardagsrummet. I mappen finns en köpehandling i form av ett skuldebrev. Det avser ett överlämnande av 10.000 kronor med kvitto samt ett skuldebrev på 20.000 kronor. Det var daterat till den 3 oktober 1972 och är signerad av polisens huvudmisstänkte, bulvanen.

När poliserna går upp till övervåningen hittar polisen en liten brunfärgad fläck i trappan. Den är misstänkt lik en torkad blodfläck. I Svens sovrum påträffas en vätska som har sprutats ut över tv:n framför sängen. Tekniker kan härleda detta till att vara en kraftig uppkastning (spya) från någon som suttit i sängen.

Polisen finner även en död kattunge i sovrummet. Utredarna anser detta vara av betydelse för sin utredningsteori, att Sven inte håller sig borta eller försvunnit på egen hand. Sven skulle sannolikt inte lämna en av sina kattungar utan mat eller vatten. Flera av de tekniska fynden som påträffas i fastigheten sänds vidare för analys till SKL.

Polisen utför ytterligare förhör med grannar i området kring Svens bostad. När polisen befinner sig i förhör med Svens närmaste granne framkommer det att grannen har hört en bil. Bilen hade tidigt en morgon, runt dagarna vid Svens försvinnande, kommit körande utanför grannens hus. Han är dock osäker på vilken av dagarna detta skedde. Grannen vaknade plötsligt av en hög skräll. Oljudet kom från den lilla träbro som finns alldeles i närheten av hans hus. Alla fordon som åkte till eller kom från Svens fastighet var tvungen att passera bron. Bilen som körde över bron passerade i väldigt hög hastighet.

Grannen minns också att en person stod och lastad av något vid Svens hus. Han passade då på att gå fram till mannen som stod vid huset. Han kände igen mannen, det var bulvanen. Grannen frågade om mannen visste var Sven befann sig. Svaret han fick var att Sven åkt till Stockholm. Grannen och hans fru misstänker några dag efter detta att något var fel. Sven hade aldrig åkt bort utan att be någon mata hans djur.

Frun i huset kände att det var hög tid att försöka kontakta någon i Svens familj. Hon hittar telefonnumret till systersonen i telefonkatalogen. Hon berättar för honom att de är oroliga för Sven och att de inte sett honom på över en vecka. Hon berättar även att de träffat en man, bulvanen, vid Svens hus som sagt att han åkt till Stockholm.

Gotlandspolisen begär nu förstärkning från Riksmordkommisionen, utredarna förmodar att Svens försvinnande egentligen rör sig om ett mord. Bulvanen börjar kartläggas och hans vittnesmål granskas för att hitta möjliga avvikelser. Bulvanen förekommer första gången i polisens brottsregister vid 15 års ålder och därefter i ett flertalet förskingringar och stölder. Bulvanen får tids nog ett fängelsestraff i 6 månader.

I takt med att media uppmärksammar fallet kommer det in flertalet tips till polisen. Det inkommer även en del tips som indikerar att bulvanen är inblandad i försvinnandet. Bulvanen skall enligt en tipsare inköpt nya fiskegarn och virat in kroppen och sänkt den till havsbotten. Att kroppen skulle kunna finnas i havet var något som utredarna hade med i sina teorier.

En lantbrukare på Gotland ringer in till polisen och lämna uppgifter om en händelse han var med om fyra veckor tidigare. Det inträffade vid Lojsta Hed ungefär 5,5 mil söder om Lummelunda. Lantbrukaren hade kommit körande på en mindre grusväg och plötsligt sett en röd bil komma körande i hög hastighet. De båda möter varandra i en korsning då den röda bilen sladdat med rivstartande bakhjul ut på den större vägen. Föraren i bilen hade haft mössa på huvudet och hukat sig i förarsätet.

Lantbrukaren kunde se föraren och minns att bilen var en sliten gammal Saab. När lantbrukaren ser en bild av bulvanen i tidningen känner han genast igen mannen.

Motivet bakom försvinnandet

Utredarna börjar misstänka att Sven Sjögrens markägor står i fokus för utredningen. Tidigt på tisdag morgon den 14 november anhålls bulvanen och en husrannsakan utförs i bulvanens bostad. Ett stort antal dokument och papper beslagtages. Polisen finner även ett kvitto för 10.000 kronor och en kopia av ett skuldebrev. I bostaden påträffas också ett köpekontrakt av mark.

Utanför bulvanens bostad står en röd Saab som även den genomsöks. I bilen finner polisen rödfärgade fläckar i baksätet som sannolikt är blod.

Efter långa förhör med bulvanen framkommer det att han lånat pengar från en person i Stockholm för att kunna betala för marken. Stockholmaren är för polisen en känd bedragare. Bulvanen hade fått låna pengar genom att erbjuda bedragaren ekonomisk avkastning. Bulvanen planerade att starta en semesterby på marken som han köpt av Sven.

Det hela visade sig vara en stor härva av skumma och tvivelaktiga markaffärer. Det framkommer också att direktören för en minkfarm som finns nära Svens ägor är inblandad i markköpen. Minkfarmen undersöktes grundligt av kriminaltekniker i jakten på Sven Sjögrens kropp. Men polisen hittar inget på minkfarmen.

Analyser utförda av SKL visar att ett köpekontrakt av mark, som påträffas i bulvanens bostad, har en förfalskad underskrift. Den skall föreställa Sven Sjögrens underskrift. Analyser visar också att mjölken i Svens dricksglas, på bordet i vardagsrummet, innehöll spår av silver. Föroreningen påträffas inte i mjölken i den stora mjölkkannan i köket men silver påträffas i tillbringaren på bordet i vardagsrummet. Utredarna misstänker att Sven sannolikt blivit förgiftad. Bevisligen hade Sven plötsligt blivit dålig och gjort uppkastningar i sovrummet. Kattungen som påträffades död i sovrummet hade dött av svält och törst.

Fyra månader efter Svens försvinnande förhörs åter igen bulvanen om uppgifter som framkommit i utredningen. Utredarna frågar om båtar han haft tillgång till och om han utfört några stora renoveringar under hösten 1972. Under förhören med utredarna framkommer inget som kan bevisa att bulvanen har varit involverad i försvinnandet.

Bulvanen åtalas dock för bedrägeri och förfalskning av köpekontrakt. I februari 1973 döms bulvanen för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Polisen i Visby är övertygade om att bulvanen har mördat Sven Sjögren. Men utredarna har inte kunnat  bevisa det.

Sven Sjögrens kropp hittas aldrig och han förklaras död av Gotlands tingsrätt under hösten 1982. Eftersom Sven Sjögren fortfarande är försvunnen och kroppen inte har hittats är fallet inte preskriberat. Hade polisen hittat kroppen och kunnat fastställa att det rört sig om ett mord hade fallet blivit preskriberat under hösten 1997.

Idag, nästan 50 år efter försvinnandet, kommer det fortfarande in tips om Svens försvinnande till polisen i Visby.