Vem mördade Malin Olsson 16 år från Dals-Ed?

Sommaren 1994 är en minnesvärd sommar för väldigt många i Sverige av flera orsaker. Det svenska fotbollslandslaget skördade stora framgångar i fotbolls VM i USA. Men många minns nog också den intensiva värmeböljan som drog in över landet med temperaturer på över +35°.

Det var en av dessa varma sommarkvällar, lördagen den 23 juli, som Malin Olsson 16 år från Dals-Ed tillsammans med en kompis besökte Göteborg för att vara hundvakt. Under lördagskvällen mötte de båda tjejerna ett par bekanta pojkar och de körde bil in till Göteborg för att känna pulsen på staden och folkvimlet.

Det var mycket människor i rörelse, Gothia Cup var i full gång i Göteborg med över 35.000 deltagare. Uteserveringar, restauranger, gator och torg var fyllda av människor som roade sig i nattlivets Göteborg. Strax efter midnatt mot söndag 24 juli ca kl. 00:15 svänger en röd Cadillac in vid bensinstationen Shell-Ullevi på Skånegatan. I Cadillacen åker Malin Olsson från Dals-Ed tillsammans med sina vänner.

Malin lämnar sina vänner

Vid Shell-Ullevi hamnar Malin i dispyt med Cadillacens förare. Hon står och röker vid bensinpumparna när föraren talar om för henne att det är förbjudet. Hon tar då illa vid sig av tillsägelsen och blir på dåligt humör. Malin bestämmer sig plötsligt och irrationellt för lämna sina vänner och går raskt där ifrån.

Sista gången vännerna ser Malin i livet är när hon försvinner bakom bensinstationens tvätthall. En mörkhyad man vid Shell-macken skall enligt tidiga uppgifter till polisen ha tilltalat Malin i samband med att hon lämnade stationsområdet bakom tvätthallen. Detta anses också vara det allra sista vittnesuppgifterna av Malin vid Shell-Ullevi.

Vidare vittnesuppgifter redogör att Malin gått i riktning Friggagatan och ut efter Redbergsvägen. Ett vittne som vaknade av barnskrik från grannlägenheten tittade av en slump ut genom sitt sovrumsfönster vid 01-tiden, Malin passerade då utanför klubben Baby Doll på Friggagatan. Vittnet har detaljerat beskrivit hur Malin var klädd under mordnatten och att denne reagerat på att tjejen såg väldigt ung ut för att vara på nattklubb.

Möttes vid svingeln

I och med detta anses vittnesuppgifterna som trovärdiga. Malin skall också ha fått följe av en yngre man i 20 års åldern som visat henne vägen. Enligt vittnet samtalade han och Malin under promenaden utefter Redbergsvägen. De möttes vid Svingeln och började prata med varandra. Malin var enligt vittnet inte nykter utan lätt berusad. Hon var inte nedstämd utan vid väldigt gott humör. Deras samtal har aldrig offentliggjorts för allmänheten. Men vittnet har lämnat väldigt detaljerade uppgifter om samtalet med Malin vilket gör att han framhålls som högst trovärdig.

De båda skiljdes åt efter någon kilometer när de passerade broarna över E6/E45 till Gradmansplatsen nedanför Redbergplatsen. Vittnet berättade där för Malin att han bodde alldeles i närheten och att han skulle hem och lägga sig. De båda nattflanörerna skiljdes åt efter att Malin bett om en liten vägbeskrivning för att komma tillbaka till stan.

Den yngre mannen hade då, samtidigt som han pekade i den riktning hon skulle promenera, talat om för henne att sväng runt hörnet och följ norra Gubberogatan. Efterhand skulle hon se Ullevi och då lätt hitta tillbaka in till stan och Shell macken. Efter detta finns inga vittnesuppgifter om Malin. Ingen vet något, förutom gärningsmannen. Olika teorier och spekulationer pekar på hur Malin sannolikt kan ha rört sig. Men vem hon träffat eller varför hon befann sig inne på Östra Kyrkogården är ett frågetecken.

Fyra ungdomar som observerats vid Judiska begravningsplatsen av boende i området vid tiden för mordet lyckades identifieras av utredarna och höras. De hade varit på fest och kom gående längs Nobelgatan när de uppfattade ett, som de beskrev, tonårsskrik från en flicka. Ungdomarna fäste ingen större vikt vid skriket utan svarade endast med att skrika tillbaka.

Någon dag efter mordet tog en person kontakt (kallat huvudvittnet) med utredarna och berättade att denne hört höga hjärtskärande skrik från kyrkogården. Personen befanns sig på Nobelgatan vid 01.40-tiden. Endast ett tiotal meter från fyndplatsen. Vittnet beskrev att det lät som ljudet från en strid, ljud som närmade sig. Ytterligare sju vittnen, oberoende av varandra, har gett uppgifter som styrker huvudvittnets uppgifter om den aktuella tidpunkten för när mordet kan ha ägt rum.

Skrik från kyrkogården

Tre av dessa vittnen har även uppgett att de hört hjärtskärande skrik från kyrkogården. Ingen har dock kontaktat polisen vid tiden för mordet utan lämnat sina vittnesutsagor efter att de kommit tillbaka från sina semestrar. Ett av vittnena hade precis kommit från Halta Lottas krog och tittat på klockan ett par minuter innan hon hörde skrik som kom från kyrkogården.

Det som kan styrkas av den tekniska undersökningen på brottsplatsen är att det uppstått kraftigt tumult mellan Malin och mördaren. Malin har kämpat för sitt liv. Överfallet skedde vid en gammal grav som är tämligen insynsskyddad av både höga buskar och träd. Gärningsmannen har tillslut fått övertag genom fysiskt våld och stryper därefter Malin till döds med hjälp av ett läderbälte.

Stökig brottsplats

Mordplatser brukar i polistermer beskrivas som ”rena” eller ”stökiga”. Malins mordplats på kyrkogården var stökig. Enligt teorier som är baserade på fynd som hittats har gärningsmannen efter mordet slaget sig till ro på en bänk i anslutning till brottsplatsen. Där har han letat igenom Malins plånbok. Han har även lugnt tvättat av sig vid en vattenkran inne på kyrkogården, tämligen helt orädd för att bli påkommen.

Fynd från Malins plånbok hittas även av en grupp Gothia Cupspelare vid 03-tiden på mordnatten utefter Danskavägen och Kärralundsgatan. Fynd görs även senare utefter Kyrkåsgatan. Gärningsmannen har troligtvis sökt igenom plånboken medan han rört sig från platsen. Inne på Danskavägen upphör alla spåren från Malins plånbok.

Gärningsmannens rörelsemönster efter brottet tyder högst troligt på att han är väl orienterad i området. Kanske till och med hemmahörande och boende i området vid tiden för mordet. Malins kropp hittades under söndagen av en förbipasserande man. Den då 49 årige Göteborgaren lämnade sin lägenhet i stadsdelen Lunden strax ovanför kyrkogården för att ta en promenad.

Klockan var strax efter ett på dagen och det var varmt ute. När han passerade en av gravplatserna på kyrkogården fick han plötsligt se föremål ligga utspridda på marken. Ett par mörka skor, en tröja och en bh som hängde från en gren. När han kom närmare skymtade han delar av en människokropp bakom några höga buskar. Mannen tog ytterligare några steg fram och blev samtidigt mycket chockad av det han fick se. En död kvinna liggandes bakom gravstenen.

Mannen förstod snabbt att kvinnan var död och att hon måste blivit mördad. I chocktillstånd och av rädsla för att en eventuell gärningsman skulle finnas kvar i närheten sprang han till en handelsträdgård som låg i närheten av kyrkogården. Han skrek till personalen i butiken att de genast behövde ringa till polisen för han hade hittat en mördad person på kyrkogården.

Polisen visas till platsen

Mannen stannade kvar i butiken tills en polispatrull mötte upp honom. De gick sedan tillsammans tillbaka in på Östra begravningsplatsen där han visade poliserna platsen och kroppen. Den dåvarande 49 årige mannen har aldrig varit misstänkt för någon inblandning i Malins mord.

På Östra begravningsplatsen gör Polisen ett flertalet tekniska fynd och cigarettfimpar. Det läderbälte som Malin ströps med finns också kvar på brottsplatsen. Vem läderbältet tillhör har polisen aldrig kunnat fastställa. Inledningsvis trodde utredarna att bältet tillhörde Malin. Det visade sig dock vara helt fel. Bältet som polisen hittar på mordplatsen är ca 80 cm långt och med hållaren 90 cm.

På baksidan av bältet finns texten ”Genuin Leather”. Bältet är av vanlig sort och har gått att inhandla i butik runt Göteborgsregionen. Bältet är en viktig del i utredningen, men det kan också ha lett utredarna på villospår då det inte gått att fastställa om bältet verkligen tillhört mördaren.

Malin kan ha fått det eller hittat det, men det kan lika gärna vara någon som tappat det eller lämnat det på kyrkogården. Utredarna har en handfast teori om var bältet kommer ifrån men arbetar ändå förutsättningslöst för att inte missa viktiga spår.

ID-handling hittas i Kortedala

En annan avvikande detalj i utredningen är att Malins ID-handling återfinns flera dagar efter mordet vid en spårvagnshållplats vid Nymånegatan i Kortedala. En plats som ligger långt från Östra Kyrkogården. ID-handlingen kan ha kastats ut via ett spårvagnsfönster eller slängts i samband med att någon stigit av spårvagnen. Den nattspårvagn som under mordnatten körde förbi Kortedala passerade även Redbergsplatsen vid kyrkogården.

Huruvida mördaren åkt spårvagn under natten eller inte har utredarna aldrig kunnat klargöra. Ingen av spårvagnsförarna som körde natturen har sett något anmärkningsvärt. Gärningsmannen behåller också en bild på Malin. Han har rivit sönder hennes inplastade ID-kort och behållet bilden på Malin.

Alla fynd som gjordes på brottsplatsen skickades till SKL med polishelikopter för att inget skulle förloras i en eventuell postgång. Malins tillhörigheter: en lila plånbok och en blå jeans jacka har aldrig hittats. Plånboken är av typisk dam/flickmodell för tiden och är utvecklingsbar i tre sektioner.

Det finns teorier om hur och varför ID-handlingarna hamnat i Kortedala men inget som ännu kunnat styrkas. Polisen har under åren granskat ett par hundra personer. Utöver dessa har också ett 70 tal tyska ungdomar som deltog i Gothia Cup förhörts av mordutredarna.

Ungdomarna var inkvarterade i flera olika skolor i de östra stadsdelarna av Göteborg. Förhören med ungdomarna medförde inget nytt till utredningen och ungdomarna kunde helt avföras. Utredarna kunde i och med detta istället lägga sina resurser åt andra spår i utredningen.

Av alla personer som förhördes i utredningen var det fem stycken som stod ut. Efter vidare granskning kvarblev tre intressanta individer där dessutom en av dessa observerats utanför polisens avspärrningar vid brottsplatsen dagen då Malin hittades död. Alla tre är än idag högintressanta i utredningen men ingen av dem har ännu med teknisk bevisning kunnat knytas till själva brottet.

Gärningsmannen finns sannolikt i brottsregistret

Det kan finnas sexuella motiv till mordet, men någon våldtäkt genomfördes aldrig. Efter Malins död har mördaren placerat kroppen i en sexuell ställning. Polisen är övertygad om att gärningsmannen inte är en förstagångsförbrytare. Gärningsmannen finns i polisens brottsregister för andra brott och med största sannolikhet finns den skyldiga redan i utredningsmaterialet.

Ytterligare ett fynd som gjordes på brottsplatsen hittades i sanden på den grav där Malins kropp påträffades. Det var ett cirkelformat avtryck i storlek som en halvmåne, ungefär 1,5 cm djupt och några centimeter brett. Enligt teorier kan detta avtryck komma från en cykel, från själva handtaget på cykelstyret.

Avtrycket kan uppstå när en cykel läggs ned på sidan eller välter. En tipsare som kontaktade utredarna i ett tidigt skede i utredningen förstod vid tiden inte den viktiga innebörden av informationen. Det gjorde tyvärr inte utredarna heller inledningsvis.

Det har figurerat en beslagtagen cykel samt en mycket intressant nyckelperson i utredningen som vid tiden för mordet befann sig i området kring Östra Kyrkogården. På senare år har uppgifterna som lämnades av denna tipsaren blivit mycket begripliga och fått en nyckelposition i utredningen. Indicier pekar stark åt att nyckelpersonen har en särpräglad koppling till både tipset som lämnades och den beslagtagna cykeln. Därav också en väsentlig koppling till Malins mord.

Utredningen blir ett coldcase

Utredningen har dock länge stått i stiltje utan att någon arbetat med fallet. Resurserna inom polisen räcker inte till och ärendet är således lågprioriterat. Utredarna som påbörjade arbetet 1994 har idag gått i pension. Nya utredare har sedan dess taget över i flera omgångar.

I nuläget ligger utredningen hos Cold Case-gruppen i Göteborg. Fallet lever vidare, men mest i väntan på att nya tips skall ramla in. De tekniska fynd som polisen har att arbeta med har inte lyckats knyta någon gärningsman till själva gärningen eller platsen. Slumpen har spelat gärningsmannen i händerna och han har haft turen på sin sida.

Brottsplatsundersökningar på 90-talet utfördes inte som vid dagens inledande undersökningar. Metoderna som teknikerna arbetade utefter var inte så förfinade som de är idag. Det medför att spår som idag kunnat upptäckas förstördes eller kontaminerades.

 

Har du tips om mordet på Malin Olsson, kontakta polisen på 11414.