Vem och varför mördades Jessica Torstensson 19 år?

Nya uppgifter i fallet Jessica Torstensson kan läsas i slutet av texten.

Ödmjuk, ambitiös, tog sig tid till att lyssna, -dessa ord beskriver hur Jessica var enligt hennes närmaste vänner. En hästintresserad tjej på 19 år som efter studenten ville bosätta sig hos sin far i Västervik på östkusten. Jessica var sedan födseln uppvuxen i Skellefteå med sina föräldrar som senare flyttade isär och skilde sig. I Västervik arbetade Jessica på dagis och på hemtjänsten. Hon hade även långt framskridna planer på att utbilda sig till förskollärare. Under julhelgen 1992 var hon julledig för att åka hem till sitt barndomshem i Skellefteå och fira jul med sin mamma.

Hon såg också fram emot att träffa sina gamla vänner för att festa på juldagen. Julafton och julklappsöppningen firade Jessica tillsammans med sin mamma, brodern Jerry och sin mormor och morfar. En stämningsfull julafton som doftade gran, glögg och kaffe. Mamma Gerd var mycket förnöjd med att ha dottern hemma på besök.

Juldagen 25 December 1992

Under juldagen, fredag 25 december, drog ett kraftigt oväder in över Västerbotten. Vindbyarna nådde ända upp till 30 m/s. Med vindens avkylningseffekt var den upplevda temperaturen under kvällen och natten -11°. Jessica och hennes vänner startade kvällen med förfest. Därefter begav de sig ut för att roa sig på nattklubben Etage i Skellefteå.

Juldagen är av tradition en klassisk utekväll. Etage var inget undantag, ett mycket populärt uteställe bland Skelleftebor på början av 90-talet. Jessicas vänner lämnade Etage vid kl. 02-tiden. Jessica ville stanna kvar. Strax före kl. 03.00 tog hon beslutet att avsluta kvällen på Etage och begav sig ut på torget för att gå mot Kanalgatan.

I ovädret försöker Jessica få tag i någon som kunde hjälpa henne att ta sig hem. Hon liftade tillsammans med ett ungt par som körde henne hem till Anderstorp. Hon bad paret om att bli avsläppt på den första parkeringen på Skiftesgatan. Bilfärden tog ungefär 5-6 minuter och var 2,1 km lång.

Men väl framme på Skiftesgatan missar föraren infarten där Jessica önskar att gå av. Istället släppte de av henne på en parkering längre ned, ca. 100 meter bort. Enligt vittnesuppgifter är nu klockan ca. 03.10-03.15. Det är också efter denna tidpunkt som polisen saknar uppgifter om Jessica.

Granne vaknar av kvinnoskrik

Det blåser rejält i Skellefteå och på Skiftesgatan där Jessica befann sig. En man på Skiftesgatan 89 vaknade hastigt ur sin sömn av ett hjärtskärande kvinnoskrik alldeles i närheten av sin bostad. Klockan var då 03.45. Mannen klev snabbt ur sängen för att se ut genom fönstret. Han såg inget och hörde bara stormens vindar som dånade utanför. Mannen öppnade också ytterdörren för att undersöka saken närmare. Men han såg inget på gatan och bestämde sig för att gå tillbaka till sängen och somna om.

Det mannen inte visste var att femton meter därifrån kämpade Jessica för sitt liv. Enligt de offentliga uppgifter som polisen släppt är hon knivstucken/huggen två gånger i ryggen och en gång i låret som även skar av lårbensartären. Jessica blöder mycket kraftigt från låret. Hon lyckades ta sig runt husknuten på Skiftesgatan 91 och föll sedan till marken. De sista metrarna tog hon sig krypandes och släpandes till lägenhetsdörren 91E.

Där var dock ingen hemma. Jessica blödde ymnigt från låret och förlorade blod i allt snabbare takt. Stora blodpölar samlades och rann utefter asfalten kring henne. I panik försökte hon resa sig upp igen, men hon snubblade över två cyklar som stod uppställda intill husväggen. Därefter gör hon ett sista försök att resa sig upp men faller snabbt till marken utanför 91D.

Troligtvis försöker Jessica uppmärksamma lägenhetsinnehavaren genom att banka på dörren, men ingen hör henne. Hon förblöder snabbt och avlider inom några minuter utanför dörren till 91D.

Larmar SOS

Tidigt på lördagen annandag jul gör en boende sig klar att gå ut. Ovädret som drog in på juldagen har börjat avta och den kraftigaste vinden har lagt sig. Kl. 05.55 anträffas Jessica livlös och liggandes i en stor blodsamling intill lägenhetsdörren till Skiftesgatan 91D. Larmet från anmälaren kommer in till SOS kl. 05.57. Ambulans och polis skickas till platsen och sjukvårdarna som ankommer till platsen kan snabbt konstatera att den livlösa flickan är död. Polisen spärrar genast av ett stort område kring bostaden och behandlar fyndplatsen som en brottsplats.

Har Jessica varit hemma hos någon

Över 25 personer arbetade inledningsvis med utredningen hos Skellefteåpolisen. Utredningen fick dock en mycket indolent start från polisens sida och mycket värdefull tid gick till spillo. Julledighet och helgdagar kom i vägen för att snabbt få in viktig information. De första dagarna och kommande veckor strömmade det in tips och ledtrådar till polisen som också utförde ett stort antal förhör. Men vittnesuppgifter och protokollet från rättsläkarens obduktion gick isär. I och med detta blev det fler och fler frågetecken som uppkom och förbryllade utredarna.

Enligt vittnet som gav Jessica skjuts på mordnatten var hon vid gott humör och verkade långt ifrån full eller onykter. Hon var lättare salongsberusad och uppspelt men verkade bara lite trött efter en lång utekväll. Jessica var absolut vid sina sinnens fulla bruk och alert. Men obduktionsprotokollet som låg på utredarnas skrivbord visade istället att Jessica hade extremt höga halter av alkohol i kroppen och borde varit kraftigt berusad.

Hon hade också höga halter av koffein. Ett annat fynd som gjordes under obduktionen var att Jessicas urinblåsa nyss var tömd. Den var tom på urin. Dessa omständigheter födde fler teorier än handfasta fakta för utredarna. En teori är att hon har varit hemma hos någon. Kanske blivit bjuden på alkohol och kaffe och gått på toaletten. Det är samtidigt inte riktigt rimligt att Jessica skulle följa med, en för henne, helt främmande och okänd person mitt i natten.

Sista iakttagelsen av Jessica i livet var när hon försvann i riktning mot sin brors bostad. ( Färgat turkos på kartan ) Sannolikt vänder hon någonstans utefter vägen för att ta sig mot sin mors bostad. ( Färgat lila på kartan ) Enligt uppgifter från Jessicas mamma var det planerat att Jessica skulle spendera natten hos henne.

Att hon väljer att bli avsläppt på Skiftesgatan samt hennes irrationella uppträdande är förbryllande. Den enkla förklaringen kan givetvis vara att hon i all hast bara glömt att hon skulle övernatta hos sin mor. Men det förklarar inte Jessicas förehavanden under de 30-35 minuter som inte kan redovisas av hennes sista tid i livet. Enligt sannolika beräkningar bör det ha tagit Jessica ungefär 5-7 minuter att nå sin mors bostad.

Person häktad

Dessvärre spelade olyckliga omständigheter och polisens bristande utredningsrutiner stor roll i att en av de mest intressanta personerna lyckades gå obemärkt. Flera år efter mordet väckte denna personen polisens riktiga intresse. En man som tidigare varit lagförd för sexualbrott hölls frihetsberövad och häktad av polisen från november 1996 till hösten 1997. Mannen återgav vissa detaljer under förhör som enligt förhörsledaren kunde ge uttryck för att han hade vissa kunskaper om brottet. Han släpptes sedermera i brist på bevis och åtalades aldrig.

Polisen hade endast indicier och var oförmögen att tekniskt knyta honom till själva brottsplatsen. Mannen var i 30 års åldern när mordet på Jessica inträffade och bodde på andra sidan gatan från mordplatsen. Han led av en psykisk störning och blev dessutom psykiatriskt tvångsintagen på mentalvård 1997. Den psykiatriska behandlingen var fortgående och verksam i nästan 20 år. Mannen avled i slutet av 2016 utan att yppa något om mordet under alla år.

Motivet till mordet är oklart och inget sexuellt våld har kunnat styrkas. Det finns föremål i utredningsmaterialet som möjligen kan kopplas till en vag motivbild. Under åren som gått sedan mordet har polisen fokuserat sig på tre personer som varit särskilt intressanta i polisutredningen. Alla tre var boende i bostadsområdet och i direkt närhet till mordplatsen. Två av dessa individer har sedan 1992 dömts för mord som de begått.

Polisen har granskat dessa mordfall för att hitta liknelser till Jessica fallet. Inget överensstämde med tillvägagångssättet vid mordet på Jessica. All expertis och den profilering som gjorts av Jessicas potentiella gärningsman visar sannolikt att dessa två individer inte hade med Jessicas mord att göra. Den 30 åriga psykiskt sjuke mannen som satt häktad av polisen 1996 faller dock väl in på profilen.

Brister i utredningen

Utredningens svaghet är att polisen i Skellefteå under alla år har arbetat med ett utredningsmaterial som från starten inte bara är polisiärt bristfällig. Utan också bedrövligt dåligt utfört. Förundersökningsledaren och den aktuella spaningschefen som utsågs till Jessicas fall arbetade utefter en tes som i stort sett medförde att de inte såg skogen för alla träd.

Det går inte att utredningsmässigt ta bort eller avföra möjligheten till att en fjärde person finns med i bilden. I synnerhet inte med det material som finns tillgängligt från utredningens begynnelse under 90-talet.

Mycket tyder på det faktum att hon var ett på platsen slumpmässigt utvalt offer. Jessica befann sig helt enkelt på fel plats vid fel tillfälle. Vem mördaren är vet bara Jessica och gärningsmannen själv.

I poliskretsar ses fallet med Jessica som ”polisiärt” uppklarat. I mångas mening ett mycket uselt uttryck och som många anser att polismyndigheten i allmänhet bör upphöra att förhålla sig till. 

 

Uppdatering 2021

Polismyndigheten i Region Nord har startat upp en ”Kalla Fall” -grupp ( Ingår i Samordning Grova Brott ) som går igenom gamla olösta kriminalfall i regionen. Jessica Torstenssons fall finns med bland dessa mordfall. Allmänheten har i över ett decennium fått höra att fallet med Jessica har varit polisiärt uppklarat. På senare tid har Polisens gamla försäkran om vem gärningsmannen är visat sig vara ett väldigt slarvigt påstående.

Utredarna inom kalla fall gruppen håller med om att Polisens tidigare hållning till mordet på Jessica Torstensson inte är så självklar som det tidigare förmedlats till allmänheten. Detta kan ha medfört att personer som vet saker inte har hört av sig och tipsat polisen. Fallet med Jessica plockas nu upp från de dammiga arkiven av flera anledningar. Den mest centrala av anledningar är att det framkommit uppgifter som tyder på att det förmodligen finns en ny tänkbar gärningsman.

I förundersökningen från 90-talet kort efter mordet har utredningen svängt i en riktning (huvudspåret) samtidigt som andra viktiga detaljer såsom förhör, spår och tips helt har övergivits. Material och tips som helt enkelt inte någon har arbetat vidare med. Efter att helt nya tips kommit in kring år 2019 öppnade utredarna gamla uppslag i förundersökningen. Detta har väckt utredarnas intresse samtidigt som den kriminaltekniska utvecklingen har taget stora kliv framåt sedan 90-talet.

Tipset gäller en ny trolig gärningsman, som redan finns i utredningsmaterialet och som är minst lika intressant som den person som häktades 1996. Polisen har inte kunnat avfärda personen som trolig gärningsman. Misstankarna har istället stärkts. Gamla förhörsuppslag, alibis, kriminalteknisk bevisning och tips arbetas nu igenom mödosamt i jakten på Jessicas mördare. Nya ögon med moderna arbetsmetoder kan få fart på en gammal förundersökning och leda den framåt. Samtidigt som tidigare vänskapsband som gärningsmannen haft under 90-talet kan ha förändrats med åren där lojaliteten inte längre finns kvar.

Polisen behöver tips från allmänheten.

Har du tips eller vet något om mordet på Jessica Torstensson i Skellefteå 1992. Vänligen kontakta polisen på tel. 114 14.