Mänskliga kvarlevor hittas i Näsinge strax utanför Strömstad den 25 augusti 2014 av Evelina och hennes pojkvän. Kraniet och benrester kom från en människa.

Polisen larmades och patrullen som anlände till fyndplatsen misstänkte snabbt att det troligen kan handla om ett brott. Men polisen visste för lite om omständigheterna för att vara säker på att det var ett brott som låg bakom fynden. Tekniker och totalt tre hundförare kallades till platsen för att vidare undersöka skogsområden och slåtterfälten i närheten. Sökningarna genererade i att fler skelettdelar hittades utspridda över en större yta.

Polisen fann inga tillhörigheter som kunde knytas till personen men hittade klädesplagg i naturen. Identifieringsarbetet försvårades också av att skelettet inte bar på några vävnader. Det var enbart benrester som återstod.

Skelettdelarna sändes till rättsenheten i Linköping för vidare analyser. Efter att kroppsdelarna utretts av rättsgenetiska institutionen kunde en DNA-profil tas fram. Resultatet visade att det var en man av östeuropeiskt ursprung och troligen född 1971 och är 161-171 cm lång. Kroppen har enligt rättsläkaren och odontologer befunnit sig i terrängen i upp till max fem år. Fynd som gjorts styrker polisens teorier om att det faktiskt handlar om ett brott. Kroppen har inte styckats utan vilda djur i området har spridit kroppsdelarna i området efter att personen hamnat i terrängen.

Polisen har jämfört den dödes DNA-profil mot de 40-tal personer som har anmälts försvunna i Sverige på senare år. Men det har inte gett något resultat. DNA-profilen har inte matchat någon person från alla de DNA register som finns utomlands via interpol. I brist på tips och problem med att fastställa mannens identitet har polisen taget fram en bild på mannen. Bilden illustrerar hur mannen såg ut när han var i livet. Bilden har tagets fram av den brittiska professorn Caroline Wilkinson med hjälp av flera 3D-bilder av mannens kranium. Wilkinson har tidigare hjälpt FBI i deras utredningar och är en välkänd professor och antropolog.

© Polisen

Två år efter att mannens kvarlevor hittades i Näsinge fann två svampplockare en jacka i närheten av fyndplatsen. Jackan låg delvis dold och svårtillgänglig under ett par snåriga buskar och träd. Jackan hade legat där ett bra tag. Den var av typen lättare vår- och höstjacka. Polis kontaktades som kom och hämtade den för att sända den på teknisk undersökning i Uddevalla. Men jackan hade varit utomhus för länge för att kunna säkra några DNA-spår. Jackan kommer att sparas av polisen utfall den senare kan användas för att identifieras som Näsingemannens.

Trots bild och DNA-profil på den avlidne har polisen inte fått in några säkra tips på vem personen kan vara. Utan identitet på offret kommer inte polisen vidare i utredningen. Brottsrubriceringen som polisen arbetar efter är mord eller dråp.

Uppdatering

Nästan fem år efter fyndet av skelettdelarna har arbetet gett resultat, polisen vet nu vem mannen är.

Mannen är polsk medborgare och född 1968. Enligt de polska myndigheterna lämnade han Polen i juni 2014 och kvarlevorna hittades i Näsinge bara två månader senare. Det är fortfarande oklart varför mannen befann sig i Sverige. Ärendet utreds som ett misstänkt mord eftersom polisen inte vet vad som lett till mannens död.

Polisen har förhoppningar om att någon stött på mannen och kan ge klarhet i vad som hänt och som kan leda utredningen vidare.

 

Har Du tips eller vet vem mannen är, kontakta polisen på 114 14.