Vem är den döda mannen som hittades i Hogdal utanför Strömstad och vem dödade honom?

Måndag 5 augusti 2002 – kl. 17.06 kommer det in ett samtal till SOS-larmcentral om en trolig död kropp. En tysktalande turist ringer nödsamtalet på stapplande engelska. En polispatrull från Strömstad skickas för att möta upp den turistande familjen som befinner sig på fyndplatsen.

I höjd med Hogdals bygdegård, strax norr om Strömstad utefter gamla E6, får patrullen möte med anmälaren. Enligt familjen ligger det något bränt på grusparkeringen 50 meter längre fram. De tror att det är en bränd kropp. Polispatrullen konstaterar att det är en svårt bränd människokropp som ligger där och området spärras av.

Kriminaltekniker kommer till platsen

Senare under kvällen anlände länskrim och tekniker till platsen för vidare undersökning. Det kunde snabbt konstateras att det var en manskropp och en förundersökning inleddes med brottsrubriceringen mord. Brottsplatsen var ensligt belägen utefter gamla E6 och hade troligtvis valts ut med omsorg. Inte mycket människor i rörelse. Kroppen fraktades under kvällen vidare till Rättsmedicinalverket i Göteborg för obduktion.

Polisens tekniska undersökning visade att det brunnit rejält på platsen. Den antändande vätskan för att bränna kroppen var bensin. Uppskattningsvis hade 2-4 liter använts. Kroppen var svårt bränd till oigenkännlighet och det gick inte att identifiera vem mannen var.

Offret var endast iklädd kalsonger och inga andra kläder eller tillhörigheter hittades vid platsen. Fyndplatsen och mordplatsen är inte densamma. Offret har förts till platsen efter att han misshandlats till döds. Polisen utesluter inte att kroppen fraktats från Norge. Norska gränsen ligger bara en mil bort.


Flera personer som hört av sig till polisen har oberoende av varandra vittnat om att de sett att det brunnit på platsen. Tiden för branden har uppskattats till ca kl. 00.30 natten till måndagen. Ingen av vittnena har påkallat räddningstjänst eller på annat sätt larmat om branden.

Obduktionen visade att mannen hade utsatts för trubbigt våld mot huvudet innan han brändes. Han var 170 cm lång och vägde 67 kg. Han hade kort svart hår och var i 35 års åldern. Mannens ansikte var förstört av branden men undersökningar av tänder och DNA visade att han var av östasiatiskt ursprung.

Ingen identitet

Trots ett mycket intensivt arbete har inte polisen kunnat identifiera mannen. Utan en identitet kan polisen endast spekulera i motivet. Spekulationerna som varit med sedan utredningens början är att mannen varit involverad i människosmuggling, knarkaffärer eller annan tung kriminalitet. Att brännas efter döden kan tyda på en rad olika saker.

Trots att det gått 19 år (2021) har polisen emellertid inte kommit någon vart i utredningen och är beroende av tips.

 

Har du tips om brottet eller vem den döda mannen är? Hör då av dig till polisen med tips till 114 14.