Mordet på Andreas Oscarsson, mångmiljonären och entreprenören  – en mordutredning som inte bara sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Det är också en utredning som spänner sig långt från den förmåga och kompetens som polisen i Trollhättan förfogar. Ett mord som inte bara utförts med precision och noggrannhet. Tillvägagångssättet avger dessutom mycket starka associationer till en gärningsman med militärisk disciplin och utbildning.

 

Sommaren 2009

Andreas och sonen Alexander 2,5 år flög till Sverige i slutet av juli 2009 för att resa runt i hemtrakterna och träffa familj, vänner och affärsbekanta. Planen var att stanna ungefär en vecka och samtidigt spendera tid med Andreas pappa Jan. Inledningen av sverigebesöket tillbringades både vid huset i Trollhättan och ute vid Bohuläns skärgård på västkusten. Flera familjemedlemmar och diverse vänner besöktes under de inledande dagarna.

Därefter begav de sig norrut mot Färgelanda och det lilla samhället Stigen i Dalsland. Här skulle de besöka Andreas mamma. Hennes hus låg långt in i de Dalsländska skogarna. Under Lördagen 1 augusti kom de fram till den ensligt belägna stugan i skogen. Den låg belägen långt i från grannar, civilisation och stressen i storstaden. Där hördes ingen biltrafik och inga människor, enbart tystnad.

Vad som egentligen skulle blivit ett par nätters övernattning i mammans stuga ändrades plötsligt till ett dagsbesök. Trion lämnade ganska raskt stugan i Dalsland samma kväll för att köra tillbaka till huset i Trollhättan. Andreas passade även på att besöka en vän i samhället Stigen under turerna de gjorde upp till Färgelanda. 

Söndagskväll 2 augusti

Efter en lång dag med aktiviteter och åkande i bil parkerade de bilen framför Andreas barndomshem på Bergkullevägen igen. Klockan var halv tio på kvällen. Kvällsmat och ett varmt bad med lille Alexander och sedan snabbt i säng tänkte Andreas högt.

Alexander kramade glatt om farfar efter kvällsbadet, det var nu hög tid för lill-killen att sova. Även Andreas var sliten och trött efter en ganska lång söndag. Han sade också godnatt till sin far och stängde sedan dörren till sitt gamla pojkrum. Både Andreas och Alexander somnade ganska snabbt i den breda och mjuka dubbelsängen som pappa Jan nyligen köpt inför deras besök.

Måndag 3 augusti

Det var tyst i villan hemma i Skofteby. Jan som redan var vaken undrade varför inte pojkarna hade gått upp. Klockan var nästan tio på förmiddagen. Han beslutade då för att väcka de båda men möttes då av en förskräcklig syn inne i sovrummet. Ett blodbad – i sängen låg Andreas död, ihjälskjuten.

Bredvid hans blodiga och livlösa kropp låg hans 2.5 årige son fortfarande och sov. Jan lyfte instinktivt upp lille Alexander och bar honom snabbt ut ur rummet. Samtidigt som 112 larmades sprang Jan i chock runt i huset med Alexander tryckt emot sin famn.

Samma eftermiddag, måndagen 3 augusti som Andreas hittades skjuten var han och sonen inbokade på ett tåg från Vänersborg till Stockholm. I Stockholm var det tänkt att Andreas skulle träffa ytterligare vänner och affärsbekanta innan de båda skulle flyga tillbaka hem till New York.

Vem var Andreas Oscarsson?

Framgångsrik entreprenör och internetkonsult uppvuxen i Trollhättan och boende på Manhattan i New York. Grundare till det miljardvärderade bolaget Pokerlistings.com. I grunden är det en paraplyportal som genererar trafik till både internationella och nationella pokersiter.

Som ung kille var han begåvad, driven och karismatisk, en ung student från Polhemsgymnasiet som 1992 blev antagen till Handelshögskolan i Stockholm. Andreas var inte särskilt duktig på teknik eller hur tekniken fungerade. Det han var duktig på var i stället att tolka hur tekniken skulle kunna nyttjas och användas. 

Andreas väg mot Pokerlistings

Efter Handelshögskolan hamnade Andreas som strategikonsult på Cells i Stockholm. Där fick han kontakt med större bolag som Almega och Bonniers och samtidigt möjligheten till att knyta kontakter med stora affärsprofiler. Tiden blev dock kort på Cells och Andreas flackade runt bland flera bolag för att slutligen hamna på konsultfirman Result Ventures. De hade som affärsinriktning att hjälpa företag ut på internet.

Andreas fick i uppdrag att starta upp deras nya kontor på Manhattan i New York. Lika snabbt som idén uppstod var han på plats i New York 1999. Men tiden i New York blev ganska tuff för Andreas, den var kantad av problem och bekymmer. Inte minst efter terrorattacken 2001. Då svajade den Amerikanska ekonomin ordentligt i en nedåtgående spiral.

Lite luft under Andreas vingar kom omsider några månader efter terrorattacken. Via sin arbetsgivare Result, som han arbetade för i New York, fick han kontakt med Kjell Spångberg. En ryktbar riskkapitalist. Kjell hade precis förvärvat den stora internetportalen Torget som drivits av Svenska Posten. Men siten var ett sjunkande skepp med flera hundra miljoner kronor i förlust.

Andreas som gillade utmaningar tog uppdraget att vända skutan och få det på rätt kurs. Mindre än ett år efter första mötet med Kjell, hösten 2002, visade Andreas att han fått skeppet på rätt kurs och bolaget visade för första gången riktig vinst. Det var också nu, under denna tid som Andreas fick kunskaper och insikter i hur en paraplyportal kunde fungera om allt gjordes korrekt och kostnadseffektivt. Där och då såddes fröet till det som blev Pokersiten.

Åtta månader senare var Andreas tillbaka i Stockholm och satt nu på riskkapitalbolaget Ekstranda och presenterade sin egna nya unika affärsmodell. Ekstranda var tänkt att tillhandahålla kapital till den verksamhet som Andreas ville skapa och bygga upp. Ekstranda var ett stort bolag med mycket pengar, -väldigt mycket pengar.

Männen bakom det enorma bolaget, förutom stureplanskrögaren PG Nilsson och de båda H&M-bröderna Stefan och Jan Bengtsson, fanns en advokat. Inför dessa hårdhudade och sinom arroganta affärsmän körde Andreas sin innovativa presentation om sin unika affärsmodell. Den skulle heta pokerlistings.

Han vann deras förtroende och han fick ett riskkapital på 1.75 miljoner kronor. Ekstranda ägde tjugofem procent av bolagets aktier. Det blev en explosionsartad framgång, inte bara för Pokerlistings utan också för Andreas. Bolaget skördade stora ekonomiska framgångar och gick med flera miljoner kronor i vinst första året. De ekonomiska framgångarna fortsatte även de kommande åren. Andreas hade räknat med att Pokerlistings skulle göra en vinst på långt över hundra miljoner kronor under 2006.

Men med stora vinster kom också stora gråa orosmoln. Bristfälliga redovisningar och att den verksamheten som Pokerlistings sysslade med kanske var olaglig gjorde att investerarna på Ekstranda ville ut. Andreas och PG Nilsson kom snabbt överens om hur utträdet skulle göras och Andreas skulle betala Ekstranda femtio miljoner kronor för aktievärdet.

Ny lag klubbas igenom

Men dagen innan avtalen skulle signeras kom ett förödande dråpslag. USA:s president klubbade utan förvarning igenom en ny ”Unlawful Internet Gambling Enforcement Act” i oktober 2006. Hela pokerbranschen vändes upp och ner på en enda dag. Pokerspelande via internet inom USA blev plötsligt olagligt.

Pokerlistings intäkter rasade med över sjuttio procent på bara ett dygn. Andreas förstod snabbt att han inte kunde betala femtio miljoner kronor till Ekstranda. Andreas fördel var att de båda parterna än så länge bara hade en muntlig överenskommelse. Avtalen var ännu inte påskrivna.

Nya tuffa förhandlingar inleddes som stundtals också var färgade av hotfulla ingivelser och skrämselpropaganda. Men till slut kom de samtliga överens om att Andreas var skyldig Ekstranda trettiosex miljoner kronor. Alla involverade parter var till synes nöjda med förhandlingen.

Framgångssagan och det goda vinstresultatet mellan Pokerlistings och Ekstranda, kunde där och då i just det ögonblicket blivit ett avlutat kapitel. Andreas var självklart mycket lättad, men också mycket oroad inför framtiden. Den nya lagstiftningen i USA skapade stora problem för hans verksamhet.

Samtidigt som Andreas var lättad var en av parterna på Ekstranda ändå inte lika nöjd. Han malde i stället sitt missnöje över affären i det dolda. Det var advokaten som inte var nöjd. Hans ståndpunkt var att de övriga hade gett upp alldeles för lätt. Advokatens fasta åsikt var att Andreas fortfarande var skyldig fjorton miljoner kronor.

När advokaten en tid senare förtäljde sitt missnöje över den avslutade affärsuppgörelsen för en nära vän tar hela historien om Andreas Oscarsson och Pokerlistings en riktigt obehaglig vändning. Vännen som var en stor krögare i Stockholm hade också bekantskaper med personer i den tungt kriminella världen.

Advokaten från Ekstranda hade under samtalet med krögaren skildrat hela historien som om att Andreas och hans skattekonsult lurat dem på fjorton miljoner kronor. Detta blev uppstarten till en mycket otrevlig och hotfull tillvaro med utpressningar och påtryckningar från individer inom en tungt etablerad kriminell organisation.

Enligt uppgifter som nådde Andreas, som var bosatt i New York, var det en för honom okänd krögare som låg bakom kraven på fjorton miljoner kronor. Det var ingen i Ekstrandas styrelse som hade fordringar på Andreas. Affären var enligt Ekstranda helt avslutad. Andreas fick också information om att det var advokaten som tidigare arbetat för Ekstranda som inte varit nöjd. Advokaten hade dessutom fått sparken och arbetade inte längre för riskkapitalbolaget.

Strax efter att Pokerlistings betalade trettiosex miljoner till Ekstranda kontaktades Andreas ekonomiska skattekonsult i Sverige av denne krögare. Han krävde nu att få fjorton miljoner kronor annars skulle det gå illa. Skattekonsulten fick ta emot många hot både via sms och flertalet telefonsamtal under 2007.

Vid ett tillfälle kom krögaren oanmält hem till konsulten för att framföra vad som gällde. Vid ett annat tillfälle besökte krögaren en representant för Andreas bolag och krögaren hade då haft med sig den tidigare Hells Angels presidenten Thomas Möller för att ge riktig dignitet till vad som förväntades. Andreas fick själv också mottaga dödshot vid tiden för kravet av de fjorton miljonerna 2007. 

Kulmen av alla hot och påtryckningar kom under sommaren 2007 då Andreas skattekonsult blev skjuten utanför sitt hem i Vaxholm. Skattekonsulten överlevde skjutningen och blev träffad i benet. Denna händelse renderade ut i en stor polisutredning om utpressning och hot emot Andreas skattekonsult.

Gärningsmannen, en 21 åring, som sköt konsulten utanför dennes hem i Vaxholm dömdes 2008 till fängelse i två år och fyra månader. Andreas skulle också vittna i rättegången angående utpressningshärvan men kallelsen skickades till honom tre veckor efter hans död. Grov misshandel har också figurerat i utredningen kring utpressningshärvan.

En annan 40-årig man som var vän med den åtalade krögaren var också kallad som vittne till rättegången. Men helt spontant och utan anledning föll han plötsligt och oförklarligt ut genom ett fönster på sjätte våningen på Hotell Anglais i Stockholm i augusti 2008.

Mannen avled. För övrigt samma Hotell där möten om pokeraffären hållits tidigare. Polisen inledde en förundersökning om mord, men ärendet avskrevs som avliden person. Polisen kunde inte styrka brott.

Vittnesuppgifter och Utredning

Det var ingen slump att Andreas mördades under sitt korta besök i Sverige. Planering, tillvägagångssätt, utrustning, logistik samt det manskap som behövs talar för att mordet var planerat långt innan Andreas satte sina fötter på Svensk mark.

Personerna bakom mordplanerna visste exakt när Andreas skulle vara i Sverige och till viss del även vilka platser han skulle besöka. Mycket tyder på att Andreas, sonen och pappa Jan var bevakade och förföljda under hela veckan i Västsverige.

Andreas hade planerat ungefär en veckas ledighet hemma i Sverige tillsammans med sin son Alexander. Både för att träffa vänner och familj men också för att träffa en och annan affärsbekant. Väntandes på tågstationen i Vänersborg för att hämta upp de båda var Andreas pappa Jan.

Större delen av tiden åkte de runt i bilen i Västsverige. Andreas var nyfiken på att se sig omkring eftersom han i nästan tio år varit boende utomlands. Han ville självklart också visa upp sin ögonsten, sonen Alexander, inför sina vänner och bekanta. Det var deras första resa hem till Sverige tillsammans.

Mystiska telefonsamtal

Andreas pappa, Jan, upplevde aldrig något som kunde tyda på att de var övervakade eller förföljda under veckan. I efterhand har det framkommit att samtal med okänt nummer ring Andreas och pappans telefoner under veckan. Huruvida dessa kan vara kopplade till själva mordet har inte gått att styrka.

Uppgifter från personer som befunnit sig i området kring pappans hus i Skoftebyn vittnar om att en oregistrerad svartgul crossmotorcykel kört i omgivningarna. Även uppgifter gällande en röd personbil med utländska registreringsskyltar. Den röda bilen skulle inte bara ha uppehållet sig i omgivningarna utan också setts i närheten av pappans bostad.

Den svartgula crossmotorcykeln hade även siktats ett flertal gånger uppe i Stigen i Färgelanda kommun. Stigen ligger i Dalsland fem mil norr om pappa Jans bostad i Trollhättan. Crosscykeln sågs under fredagen 31 juli köra både i terräng och på vägar i närheten av mammans ensliga hus i skogen.

Vid 22.40-tiden under fredagskvällen uppmärksammade mamman en mörkklädd mansperson som smög omkring hennes hus. Hon ropade till mannen, men kunde vid det tillfället inte se honom, hon fick heller inget svar tillbaka. Oroade grannar som dagen efter talade med mamman trodde det handlade om en inbrottstjuv. När crosscykeln åter igen kom körande under lördagen försökte grannarna påkalla motorcyklistens uppmärksamhet för att få denne att stanna.

Det är också under Lördagen den 1 augusti som trion besöker mamman ute i skogarna i Dalsland. Andreas passar då även på att titta in hos en vän som bor i samhället. Vännen har i förhör uppgett att han sett en svartgul crosscykel köra efter Andreas när han åkte från området den där lördagen.

När trion lämnade mammans hus under lördagskvällen för att köra ut emot riksväg 45 körde den svartgula crossmotorcykeln åter efter. Motorcykeln bar enligt vittnesuppgifter ingen registreringsskylt och hade ingen belysning monterad. Cykeln kan mer liknas en motorcross som enbart körs på bana och terräng. Cykeln bar gula detaljer, i övrigt var den svart till färgen.

Söndag 2 juli runt 20.30-tiden vittnar grannar på Bergkullevägen i Trollhättan om att de hör mansröster från pappans trädgård. Sannolikt är det vid detta tillfälle som den misstänkte gärningsmannen, kanske tillsammans med en möjlig medhjälpare, tar sig in i huset för att rekognoscera inför natten.

Trion var vid denna tidpunkt inte hemma utan kom tillbaka till bostaden en timma senare, vid 21.30-tiden. Det är inte osannolikt att trion var under uppsikt och bevakade för att gärningsmannen vid bostaden tryggt och ostört skulle kunna utföra sina förberedelser.

Natten till måndagen 3 augusti tog sig gärningsmannen obemärkt in i bostadens tvättstuga. Sedan vidare ut i hallen förbi sovrummet där Pappa Jan låg och sov. I andra änden av hallen, 10 meter bort, fanns dörren till Andreas pojkrum. Gärningsmannen var väl orienterad i bostaden om var familjemedlemmarna låg och sov.

Sex skott

Det mesta tyder också på att Andreas sköts i sömnen. Men det går inte helt utesluta att Andreas kan ha väckts alldeles innan mordet verkställdes. Andreas avrättades professionellt med sex skott av ett handeldvapen med ljuddämpare. Ingen i det tätbebyggda villaområdet har vittnat om att de hört något under natten.

Varken Jan eller lilla Alexander som sov i huset har vaknat. Det finns inget som direkt tyder på att Jan blivit sövd eller på annat sätt utsatt för något som gjort honom oförmögen att vakna.

Men omständigheterna kring mordet gör att det inte kan uteslutas. Sonen Alexander som sov i samma säng som Andreas kan ha blivit flyttad innan Andreas sköts. Den teknisk undersökningen av pappans bostad visar att ett fönster till husets tvättstuga försiktigt bräckts upp.

Kryper in via öppningen

Detta har gjort det möjligt för gärningsmannen att krypa in via öppningen. Fyra däck var också placerade direkt under fönsteröppningen för att göra det lättare att ta sig både in och ut ur bostaden. I övrigt hittade polisen väldigt lite teknisk bevisning från huset där Andreas kallblodigt sköts ihjäl.

Utredarna lade även stora resurser, i flera dagar, på att försöka hitta bevisföring och eventuella spår i omgivningarna kring mammans bostad i Färgelanda. Olika sorters spårhundar, tekniker och specialister arbetade med att finna något som kunde knytas till den mansperson eller crossförare som sågs där. Det mest sannolika enligt utredarna är att manspersonen och crossföraren är en och samma person.

Flertalet däckspår från crosscykeln kunde säkras både i naturen vid mammans hus och på vägar inom en radie av fem kilometer. Polisen fann även spår i marken av att någon person ålat och krypet försiktigt upp mot mammans hus från en viltåker i närheten. Spåren ledde mot köksfönstret där mamman också iakttaget en mörkklädd mansperson sent under fredagskvällen.

Sommaren 2009 började inledningsvis med värmebölja och sol. I slutet av juni och stora delar av juli bjöds det på mer sol och torka än vanligt i de södra delarna av landet. I slutet av juli övergick det till ett mer ombytligt väder med ömsom regn och ömsom sol. Väderomslaget gav polisen möjligheten att säkra vissa spår kopplade till mordet som annars inte hade kunnat existera i naturen. Blöta och fuktiga marker var till viss del mycket gynnande för utredarna. 

Trots flertalet spårhundar och tekniker har ingenting hittats i naturen som kan härröra till den aktuella manspersonen. Faktum att personen har uppehållet sig i skogen kring mammans hus i mer än ett helt dygn, utan att lämna ett enda spår efter sig. Det visar på en oerhörd disciplin och noggrannhet. Mest sannolikt en person som är tränad. Det går inte utesluta att han är militärt utbildad.

Har fått hjälp

Dessutom är personen mycket skicklig på att köra crosscykel i svår skogstät och -kuperad terräng både under dag och kvällstid och dessutom också i mörker. Den svartgula crosscykeln är polisens hetaste spår i utredningen. Men crossföraren har fått hjälp under veckan med både logistik och transport av motorcykeln.

Det finns inga uppgifter om att den skulle framförts på större allmänna vägar. Högst sannolikt är att motorcykeln har transporterats i någon form av skåpbil för att inte dra till sig någon uppmärksamhet.

En noggrann kartläggning har gjorts över alla befintliga motorcross och enduro cyklar i Västra Götaland och anslutande län. Men det har inte gett något resultat. Tänkbart kan också vara att crosscykeln transporterats till området från en helt annan del av Sverige eller till och med från utlandet. Efter en samlad bedömning av hur disciplinerat och förberett mordet är utfört pekar det mest sannolika åt, även om det är spekulativt, att crosscykeln inte existerar längre.

 

Mordmotivet på Andreas är oklart

Familjemedlemmar, vänner och affärskontakter har utretts noggrant för att kunna avföras från utredningen. Även Andreas fru i USA har noga kontrollerats. Vid tiden för mordet fanns det en pågående vårdnadstvist mellan de båda. Polisen stora problem i utredningen kring Andreas Oscarsson är att han var bosatt utomlands i USA. Det har varit mycket svårt att kartlägga hans bekantskapskretsar.

Det har till och med varit svårt att kartlägga Andreas och hans egna förehavanden hemma i New York. Trots hjälp från de Amerikanska myndigheterna och hjälp från Andreas far Jan är uppgifterna mycket bristfälliga. Utredningen kommer inte vidare där.

Att mordet genomförs visar att det finns ett bakomliggande motiv, kanske också en samling av olika motiv. Motivbilden är oklar i Andreas Oscarssons fall. Allt pekar mot att det har kopplingar till grov organiserad brottslighet och härrör till Andreas affärsverksamheter. Avsikten från Andreas sida har av allt att döma aldrig varit att bli inblandad i någon form av utpressningshärva i Sverige.

Än mindre anknytas till eller bli utsatt för hot och grov brottslighet. Andreas var en driven affärsman. Mordet är mycket svårutrett. Inte minst på grund av att mordet troligtvis är sammanflätat med utpressningshärvan i Stockholm. Inblandade som förhörts av polisen har inte gett alla uppgifter och detaljer. Det kan vara av den enkla anledningen att de har varierade kunskaper om det som hänt. Men också för att personerna inte vill berätta med rädsla för vedergällning.

Det kan också finnas helt andra starka skäl och motiv som för polisen idag är okända. Branschen som Andreas var verksam i kan ganska enkelt och sammanfattningsvis beskrivas som en giftig bransch. Till branschen dras en mängd människor med varierande bakgrunder.

Personen som höll i skjutvapnet och sköt Andreas med sex skott är med största sannolikhet en betald yrkesmördare. Han har också haft hjälp med transport och bevakning och övrig logistik kring utförandet av mordet på Andreas. Rimligheten att identifiera och lokalisera dessa individer är näst intill obefintlig.

 

Övrigt – Domen från utpressningshärvan

Fallet med utpressningshärvan utreddes och domen från Svea Hovrätt kom måndagen den 13 december 2009. Den utpekade krögaren åtalades för grov utpressning mot Andreas skattekonsult, men friades. Detta trots graverande bevisning från polisens telefonavlyssning om att den misstänkte krävde 14 miljoner. Bevisning fanns också för att krögaren befunnit sig i Vaxholm kvällen före dådet och dessutom vid den tidpunkten haft telefonkontakt med personen som var chaufför åt 21-åringen som utförde skjutningen på skattekonsulten.

 

 

Vet du något om mordet på Andreas Oscarsson eller har tips, ring polisen, 114 14.